Legnépszerűbb magánegészségügyi szolgáltatások

  • 2016-11-11 00:00:00
  • Kutatás

Életünk során számtalan egészségügyi vizsgálaton, beavatkozáson esünk át, és sokszor felmerül a kérdés, magán vagy állami intézményben kezeltessük magunkat?

Az elmúlt évek tendenciái alapján, egyre többször veszünk igénybe magán egészségügyi szolgáltatókat, bízva a minőségű kiszolgálásban, valamint a rövidebb várakozási időben.

 

 

A Szinapszis mintegy ezer embert kérdezett meg arról, milyen esetekben választja a magán szolgáltatókat és mikor inkább az állami ellátókat. A válaszadók jelentős része 55 év feletti, jellemzően városban élő férfiak és nők azonos arányban. 

 

A válaszadók 30%-a legalább egyszer  igénybe vesz valamilyen magán egészségügyi szolgáltatást egy év alatt. A magánorvosi szoláltatásokat igénylők több mint fele fogászati, körülbelül harmada nőgyógyászati, ötöde pedig szemészeti ellátást igényelt. Az állami egészségügyi ellátások a szemészet, kardiológia és bőrgyógyászat terén a legnépszerűbbek. 

 

Az egyik legjelentősebb indok a magán egészségügyi ellátás ellen a magas szolgáltatási ár, mindemellett a magán szolgáltatást választók, úgy gondolják, így sokkal magasabb színvonalú ellátásban részesülhetnek. A fizetős orvosi szolgáltatásokat szinte mindenki, a megkérdezettek 93%-a azért venné igénybe, mert kevesebb a várakozási idő.