A gyártói aktivitások további csökkenését jósolják az orvosok

  • 2013-04-25 08:27:00
  • Kutatás


A kutatócég szakma körében végzett mérései alapján már 2 éve, az egészségpolitikai változások „kezdetén” is az orvosok 40 százaléka állította biztosan, további 47 százalékuk valószínűsítette, hogy a gyógyszergyári aktivitások, támogatások csökkennek majd a jövőben a doktorok felé. Az idei év elején készített felmérés eredményei csak tovább erősítik ezt a víziót, aktuálisan ugyanis 63 százalékos azok aránya, akik teljes mértékben, további 30 százalékuk inkább egyet ért még most is ezzel az állítással.
A friss felmérés szerint közel minden második szakmabeli (45%) maximálisan meg van győződve arról, hogy egyes gyártók ki fognak vonulni Magyarországról, 41 százalékuk valószínűsíti ezt. (Az egyet értők tábora összességében 2011-ben is hasonló volt.)
Az orvoslátogatások számának csökkenését már két éve is a szakma 80 százaléka „jósolta”, a mostani válaszok alapján közel 70 százalékuk további visszaesést vár.
A szakmai rendezvények támogatása csökkent legjobban

A visszafogott promóciós aktivitások közül a szakmai események rendezése illetve az azokon való részvétel támogatása csökkent drasztikus mértékben, 10-ből 9 orvos érzékeli ezt. Érezhető a látogatói aktivitás visszaesése, 42 százalékuk szerint jelentősen megritkultak a személyes találkozások, és hasonló a helyzet a szakmai folyóiratok támogatása vagy a kórházi kedvezmények tekintetében is. Jelentősebb növekedés egyedül az internetes kapcsolattartás intenzitásában figyelhető meg, közel minden 2. orvos érzi úgy, hogy aktívabbak a cégek ezen a területen.

 

Összességében a háziorvosok körében magasabb (62%) az aktivitások mérséklődését észlelők aránya, mint a szakorvosok esetében (47%). A felmérésben részt vevők 46 konkrét gyártót neveztek meg, akik esetében érezhető mértékű a csökkenés.

A kutatásokról
A Szinapszis Kft. 2011-ben és 2013-ban vizsgálta az orvosok témával kapcsolatos véleményét. A kutatások módszertana mindkét esetben online kérdőíves megkérdezés volt, két éve n=861, idén n=427 kitöltővel. Mindkét esetben a válaszadók kb. háromnegyede különböző területeken dolgozó szakorvos, egynegyedük alapellátásban dolgozó háziorvos.
A kutatással kapcsolatos további információk: Kiss Katalin kutatás vezető