HUN

ENG

Tényleg az egészségügy strukturális változásainak kezdete lesz 2014?

  • 2014-07-14 09:07:00
  • Konferencia

Az eseményen számos neves egészségügyi szakember részt vett és a megjelent előadók, résztvevők arra keresték a választ vajon mire van szükség ahhoz, hogy a változás szele az egészségügy vitorlájába is belekaphasson, új irányba mozdítsa az egészséggazdaság robosztus hajóját.

A rendezvény felütéseként szánt nyitóbeszédben Heim Pál alapítványi elnök rögtön két nagyon fontos megállapítást összegzett, amelyek a teljes program alatt visszaköszöntek: az ember a legfőbb érték, a betegközpontúság elengedhetetlen feltétel az egészségügyben, valamint a jelenlegi problémák megoldása végett tükröt kell tartanunk magunk elé a fejlődés érdekében. Az előadó legfőbb kérdésként arra keresett választ, hogyan lehetne az egészségügyben a meglévő forrásokat hatékonyabban hasznosítani.

A köszöntőt követően Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár szintén a hatékonyság fejlesztését jelölte meg elsődleges célként, valamint 2014-ben a szolgáltatások hozzáférhetőségének valamint a magyar lakosság egészségi állapotának javítását emelte ki. A konferencián szó esett az orvosok és rezidensek bérének emeléséről, a gyógyító szakemberek itthon maradásának elősegítéséről. Az államtitkár kijelentette, minden olyan kezdeményezést támogatni kívánnak, amely előre viszi az egészségügyet.

A konferencián az egészségbiztosítási rendszerről, a finanszírozás és az egészségügyi technológia és kapacitásbővítés lehetőségeiről hallhattak a résztvevők egy-egy előadást a téma szakértőitől. Kicsit talán rendhagyó módon a közszféra döntéshozói mellett a betegek és orvosok képviselői is megjelentek. A helyzetet más-más szempontból megközelítő előadók összecsengő módon egy tudatosabb beteg képét festették fel a részvevőknek, és mind az orvosok mind pedig a betegek igényeit figyelembe vevő fejlesztési javaslatokat fogalmaztak meg.

A program végén az innováció és jövővel kapcsolatos előrejelzések kaptak hangsúlyt. Kiss Katalin, a Szinapszis Kft. meghívott előadója, a hazai magánellátásban tapasztalható egészségügyi trendekről tartott előadást valamint friss kutatási eredményeken keresztül interpretálta az új, digitális és interaktív technológiák egészségüggyel összefüggő pozitív hatásait, lehetőségeit.

A rendezvénnyel kapcsolatos további részleteket a Napi Gazdaság oldalán olvashat!

 

Kiss Katalin, vezető kutató