HUN

ENG

Reform, bizonytalan utórezgésekkel

  • 2007-11-02 03:55:00
  • Kutatás


1A betegek jelentős részét igen érzékenyen érintették az egészségügyben zajló változások - egyebek mellett ez derül ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. átfogó kutatásából.
Több mint négyszáz orvost és ötszáz beteget kérdezett meg a Szinapszis Kft. az egészségügyi reform közvetlen hatásairól. A gyógyszerpiaci megszorítások, a kórházkarcsúsítás, a vizitdíj bevezetése óta ez az első olyan kutatás, amely közvetlenül a betegek, illetve az őket gyógyító szakemberek tapasztalatait gyűjtötte össze.
Általánosságban megállapítják, hogy a túl sok és túl gyors változás szakmailag és egzisztenciálisan egyaránt elbizonytalanította az orvosokat. Miközben úgy érezték, mind kevesebb idejük jut a betegekre, egyre zsúfoltabbaknak ítélték a várókat. A túl sok beteg, az állandóan változó szabályok, a gyógyszer-takarékossági intézkedésekben kilátásba helyezett büntetés frusztrálta, feszültté tette a gyógyítókat és a szakdolgozókat. A kutatók szerint az orvosok meglehetősen indulatosaknak, zaklatottaknak, sértetteknek tűntek. Ők ugyanakkor egységesen állítják: a reformot információs és betegirányítási káosz jellemezte.

Minden második orvos vélte úgy, hogy a gyógyszerfelírási rend szigorításával korlátozták a gyógyítási szabadságát, és ez sértette a betegek gyógyuláshoz való jogát is. Így - még a büntetések kilátásba helyezése mellett is - csak a terápiára szorulók harmadánál váltottak olcsóbb készítményre a doktorok. Mindebben - az orvosok "nyakassága" mellett - nyilvánvalóan részük volt a betegeknek is, mert a gyógyszerfelíráskor a páciensek 47 százaléka egyértelműen elutasította a gyógyszercserét. A kutatásból kiderül az is, hogy a szinte állandó tablettakúrára fogott emberek 80 százaléka még soha nem hallotta a "generikum" kifejezést, további 12 százaléknak ugyan "valami rémlett" e szóval kapcsolatban, de azt nem tudta megmondani, hogy mit jelent. (A generikum másolt, de hatásában az eredetivel azonos készítmény.)

2Az orvosok a vizitdíjat ugyan nem különösebben kedvelik, de ha visszavonnák, az összeg hiányozna, különösen az alapellátásból. A megkérdezettek szerint a vizitdíj bevezetése miatt a betegek tíz százaléka nem jut el a rendelőbe, és a távol maradók fele olyan, akinek egyébként szüksége lenne a vizitre.
A kutatásban megkérdezett páciensek is alátámasztják ezt - 12 százalékuk mondta azt, hogy a 300 forint visszatartja attól, hogy felkeresse az orvost.
A betegek a reform egyik legkedvezőtlenebb jelenségének a várólistát tartják. A kutatásban megkérdezett 500 ember csaknem 40 százalékának volt szüksége ellátásra a kórházak karcsúsítása után. Közülük 39 százalék mondta, hogy ez a korábbinál jóval több időt, várakozást, utánjárást igényelt. Volt, aki azt állította, hogy a növekvő várakozási idő alatt romlott az állapota.