HUN

ENG

Keveset érdeklődünk egészségügyi témák iránt

  • 2008-05-04 11:16:00
  • Kutatás

A laikusok alacsony tájékozottsági szintje alapvetően az érdeklődés hiányára vezethető vissza, hiszen a felnőtt lakosság 34%-a egyáltalán nem keres egészségügyi vonatkozású információkat, további 7%-uk pedig teljesen érdektelen ilyen tekintetben. Csak közel minden ötödik lakos érdeklődik proaktívan (és rendszeresen!) az egészségügyi témák iránt, 37%-uk alapvetően érdeklődő, és még az is előfordul, hogy utánanéz ilyen jellegű információknak.

A demográfiai bontások alapján életkor tekintetében a 25 és 70 év közöttiek körében 60-70% között mozog az érdeklődőbb laikusok aránya (25 év alatt mindössze 41%!), ugyanakkor az érdeklődés szintje és az iskolai végzettség között összefüggés van: ez előbbi emelkedésével ugyanis nő az érdeklődők aránya!

A kutatás rámutat arra is, hogy az érdeklődési szint és az egészségügyi szűréseken való részvétel gyakorisága között szoros kapcsolat van: a szűréseken rendszeresen részt vevők aránya ugyanis lényegesen magasabb az egészségügyi témák iránt proaktívan érdeklődő laikusok körében!

A vérnyomásmérés, a laborvizsgálat vagy az EKG elsősorban idősebb korosztályban jellemzőbb, míg a fiatalok főleg fogászati szűrésre, illetve a hölgyek nőgyógyászati szűrésre járnak.

A szűrés időpontját illetően egyébként a szív- és érrendszeri problémával küzdők közel 40%-ának 1-2 héten belül, 30%-uknak 1-2 hónapon belül mérték vérnyomását, míg az anyagcsere problémával küzdők mintegy 50%-a volt 1-2 hónapon belül laborvizsgálaton.

Az egyes szűrési típusok (pl. vérnyomásmérés) említési aránya mindig a leginkább érintett krónikus betegek (pl. hipertóniások) körében a legmagasabb (90% vagy afeletti), ami arra enged következtetni, hogy a megkérdezettek elsősorban nem megelőző jelleggel vettek részt ezeken a vizsgálatokon. A prevenciós szemlélet "elsajátításához" - mint azt láthattuk - a megfelelő informáltság is nagyban hozzájárulhatna, de sajnos a magyar lakosság egészségügyi témákkal kapcsolatos információigénye egyelőre alacsony.

Kiss Katalin - senior piackutató