HUN

ENG

Gyógyszergyári orvosi promóció - Merre tovább?

  • 2012-03-04 02:28:00
  • Kutatás

A fenti lépések hatása sokdimenziós, írásunkban a gyógyszergyári promóciót érintő változások várható eredményeit vesszük górcső alá – részben számok, részben orvosi vélemények tükrében.

Tények: nő a gyártói befizetés és a látogatói díj

A 2011 közepétől hatályba lépő rendelkezések szerint, nő a gyógyszerforgalom utáni befizetési kötelezettség, 12 százalékról 20 százalékos mértékre emelkedik. Ugyanakkor az intézkedések egyértelmű vesztesei az orvoslátogatók is, hiszen a személyes találkozásokba fektetett források megtérülését itthon jelentősen csökkentik az iparágat érintő „különadók”: az aktuális változások szerint évi 5 millió forintról 10 millió forintra nőtt az orvos- és patikalátogató gyógyszerismertető személyek után fizetendő díj, amely várhatóan jelentősen átalakítja a gyógyszercégek jövőbelikommunikációs stratégiáját.

Orvoslátogatók számának alakulása itthon

Az orvoslátogatók számának alakulása jól illusztrálja a piaci viszonyokat: 2006-ban közel 2800 ismertető dolgozott ilyen területen, majd 2007-től, az egészségügyi reform következtében valamelyest csökkent számuk. (2008-ban alkotmányellenesnek minősítették a korábban már bevezetett, 5 millió forintos regisztrációs díjat, így a látogatók létszáma viszonylag magas maradt.)* Jelentős változást a 2011-es év hozott: becslések alapján, Magyarországon2011 elején mintegy 2500-an dolgoztak gyógyszerismertetőként, majd a 2011 harmadik negyedévében bevezetett megemelt regisztrációs díj hatására látványos csökkenés, jelentős elbocsátások indultak meg. Szeptemberre ez a szám megközelítőleg 2100 főre csökkent, 2012 év elején pedig alig 1700 körül alakult! A leépítések a legnagyobb gyógyszercégeket is elérték: többek között az AstraZeneca, Bayer, GSK, Novartis, Pfizer vagy a Roche több ember felmondólevelét kényszerült átadni idén. A leépítők között szerepelt a Sanofi Aventis is, aki nem csak a látogatók jelentős részétől – köztük a teljes háziorvosi csapattól - vált meg, de a kutatás-fejlesztési tevékenység globális átalakítása következtében megszüntette Magyarországon az úgynevezett felfedező kutatásokat.

A GYEMSZI 2012. februári jelentése alapján egyébként Magyarországon a legnagyobb, több mint 100 fős látogatói csapatokkal a Richter, a TEVA, a KRKA és az EGIS gyógyszergyárak rendelkeznek.

Legnagyobb látogatószámú gyógyszercégek (2012.02. GYEMSZI adatok alapján*)

Gyógyszercég Látogatók (fő)
Richter Gedeon Nyrt. 176
TEVA Magyarország Zrt. 126
KRKA Magyarország Kft. 124