HUN

ENG

Egy fecske, sok fecske – Hányan lehetnek a külföldről hazatérő orvosok?

  • 2014-06-20 01:37:00
  • Konferencia


A kutatásban 130 orvos, köztük nőgyógyász, sebész, kardiológus, reumatológus is részt vett. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy 10 külföldön munkát vállaló orvosból 7 nem kíván visszatérni Magyarországra. A külföldi munkavégzés legfőbb pozitívumaként 51% az anyagi biztonságot, megbecsülést emelte ki, de a jól szervezettség, szabályozottság, a kevesebb stressz és a megbecsülés is a lista elejére kerültek. Ezzel szemben azonban a hazai viszonyokat a kivándorolt orvosok szervezetlennek, kaotikusnak tartják, és az anyagi megbecsülés hiányát, a túlterheltséget és a hálapénz rendszert is negatívumként említették.

Ez utóbbival, azaz a hálapénzen alapuló rendszer problémájával, a konferencián előadó Zombor Gábor, egészségügyi államtitkár is egyetértett és elmondta, hogy államtitkári tevékenysége során a paraszolvencia kérdése napirenden lesz, melynek megoldását szerinte, forrásbevonással lehetne megoldani.

A rendezvényen megszólalt Tamás László János, a győri Petz Aladár Kórház főigazgatója, aki saját vezetői gyakorlatából hozott tapasztalatokat. Tőlük az elmúlt közel 10 évben 49-en mentek külföldre és 13-an tértek vissza. Az orvosok elvándorlása mellett azonban a szakdolgozók és a szakorvosok migrációját is kezelendő problémának tekinti, ez utóbbi esetben pedig a szakorvosok pótlása szinte megoldhatatlan.

A konferencián Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy vélekedett, hogy minden pozitív reform útját a hálapénz keresztezi, és hogy a bérrendezés folytatását nem lehet tovább halogatni. Ezt a gondolatot Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke is felvetette előadásában. Szerinte olyan körülményeket kell kialakítani, melyek miatt érdemes a kiutazó tudósoknak, orvosoknak visszatérni hazájukba, és ennek az egyik feltétel az anyagi és gazdasági kérdések rendezése.

Regisztráljon vagy jelentkezzen be honlapunkon és töltse le a kutatás eredményeit : https://www.szinapszis.hu/download/heti_valasz_konferencia_eloadas_kiss_katalin.pdf

Bővebb információ a kutatással kapcsolatban: Kiss Katalin, vezető kutató