Diabétesz gyógyszerészi gondozás és telemedicina kutatás

  • 2022-02-08 10:00:00
  • Kutatás

A cukorbetegség az egyik legsúlyosabb és leggyakoribb krónikus népbetegség, amely csökkenti a várható élettartamot és életveszélyes, akár rokkantságot okozó és költséges kezelést igénylő szövődményeket okoz. A CEOSz (Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége) tagjai részéről érkező személyes történetek fényében fontosnak tartja, hogy objektív kutatás eredményei alapján a lehető leghatékonyabban képviselje a magyar cukorbetegek érdekeit.

 

 A COVID-19 az életünk szinte minden területét jelentősen módosította, felgyorsítva számos, már korábban elindult folyamatot is. Az ellátás szempontjából ebben az időszakban nélkülözhetetlen telemedicina szinte az egyetlen áthidaló megoldást jelentette a beteg és orvosa közötti kapcsolat fenntartásához, amely azonban a minden részletre kiterjedő szabályozás és az elegendő tapasztalat hiánya miatt jelentős eltérést mutatott hatékonyságában úgy földrajzi, mint szakterületi megoszlásban.

 

 

Mindezzel egyidőben felértékelődött a patikák szerepe és a gyógyszerészek szakértelme, hiszen a betegek sok esetben csak velük tudták megbeszélni problémáikat. A gyógyszertárakban egyrészt a betegek felől érkező jelentős nyomás, másrészt az ebben a helyzetben tisztázatlan kompetenciák egyértelművé tették, hogy a gyógyszertárak szerepe messze túlmutat egy kereskedelmi egység feladatkörénél, amelyből még jelentős potenciál aknázható ki a betegek és patikák számára.

 

A Szinapszis és a CEOSz 2021-ben mindezek alapján úgy döntött, hogy a 2018-as diabetológus, nővér és betegkutatását folytatva 2021 második felében aktuális témákról kérdezi meg ezúttal az egészségügyi dolgozók még szélesebb, teljesebb körét és a betegeket is tapasztalataikról.

 

A kutatás célcsoportját a diabéteszes és prediabéteszes betegek és a gyógyszerészek, patikai expediálók, a háziorvosok és szakorvosok (diabetológus, endokrinológus, kardiológus) alkották. A kutatás lefedte az ország különböző régióit és településtípusait.

 

Feltáró kvalitatív mélyinterjúkat és fókuszcsoportokat követően, nagymintás reprezentatív kérdőíves kutatással vizsgáltuk az alábbi témaköröket:

 

  1. A telemedicina eszközei, csatornái és az elmúlt év tapasztalatai a cukorbetegek gondozásában

  2. Cukorbetegek kiszolgálása, gondozása a gyógyszertárban az ott dolgozók és a betegek szempontjából

  3. Kardiovaszkuláris kockázatok a cukorbetegek körében: ismertség, kockázat felismerése és megelőzési gyakorlatok

  4. Pre-diabétesz: betegségtudat / diagnózis, familiáris informálódás, megelőzés

Tanulmányunk elérhető, megvásárlásával a CEOSz-t is támogatják partnereink. További részletekért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a laczko.krisztian@szinapszis.hu e-mail címen!