HUN

ENG

Berlin Health 2.0 2012

  • 2012-12-06 09:44:00
  • Konferencia

Először vettem részt azon a konferencián, amelyről már sokat hallottam. A berlini esemény egy volt a Health 2.0 konferencia-vállalkozás óriás rendezvényei közül. Ezt a San Francisco-i előzte meg és a Dubai-i követte gyors egymásutánban. Rövid statisztika: Több, mint 340 résztvevő, zömében európai országokból, 75 előadó, ebből több mint 50 élő online bemutatója egy-egy webes, vagy mobil alkalmazásnak.

A számok mögött valójában egy kiváló networking lehetőség áll elsősorban a digitális egészségkommunikációval foglalkozó cégek számára. Ez az a hely, ahol egyáltalán nem idegesítő, ha a szünetben megszólítanak, és nem okoz nehézséget, hogy én ismerkedjek. A résztvevők jó része visszajáró. Baráti, kötetlen a hangulat. A kávészüneti lavírozás, mások beszélgetésébe csatlakozás kötelező, de ebben a közegben könnyen is megy.

Az előadásokon kizárólag webes vagy mobilalkalmazások, illetve platformok bemutatása történik. Beteg-orvos, beteg-beteg, beteg-intézmény, vagy ezek mindegyikének vonatkozásában. Kutatóként, a cégcsoportos létnek köszönhetően, mindössze a partvonalról szemlélem ezt a területet. Ezért az előadások, a megoldásokat is érdekesnek találtam. Ugyanakkor egyértelmű: nemhogy nem vagyunk lemaradva az él-fejlesztőktől, hanem a Szinapszis cégcsoport gyakorlatilag minden területen ott van, amelyekről a konferencia két napja alatt szó esett. Ugyanis szó esett melanoma előszűrésről, beteg közösségi panelről, online adherencia programról, hatékony orvoskommunikációról, hiteles betegedukációról (beleértve a wiki-szerű és az előszűrő megoldásokat is), mérő és adatnyilvántartó megoldásokról. Ugye ezek nem csak nekem ismerősek?

A számomra legemlékezetesebb előadás egy olyan platformról szólt, amelynek alapötlete nagyon egyszerű, mégis nagyon sokak életére van pozitív hatással. A spanyol Fundacion Recover egy NGO, melyben spanyol orvosok önkéntesként dolgoznak olyan nyugat-afrikai országok számára, amelyekben a nagy népesség mellé alig-alig jut orvos, és akkor még ne beszéljünk felkészültségükről és a rendelkezésükre álló készülékek hiányáról. A webes alkalmazásuk lényege, hogy az afrikai orvos, vagy más egészségügyi személyzet feltölti egy felületre a beteg diagnózisához szükséges leleteket, felvételeket (röntgen, ekg-diagram, vagy akár fénykép egy törésről, sebről, bőrelváltozásról). A spanyol orvosok erre küldenek szakvéleményt és kezelési javaslatot.

Az előadások változatosak és érdekesek. Mégis az egészségügyi alkalmazások sorát figyelve – kívülállóként – azért sokszor azt éreztem, hogy nehéz megérteni a mechanizmusukat, még nehezebb alkalmazni, és hogy milyen jó lenne látni a user-statisztikákat is. 

És a Szinapszis jelenlétéről néhány szót. A MedNetTrack CEE kutatásról szóló előadásunk a Közép-Kelet Európára koncentráló workshop nyitó előadása volt. Az előadás fő üzenete az volt, hogy a régió országai olyan sokszínű képet mutatnak az orvosok digitális szofisztikációját illetően, hogy a gyógyszeripari és egészségügyi kommunikáció tervezésénél, illetve azok technikai kivitelezésénél mindenképpen szükséges a testreszabott megoldások használata. Ehhez nyújt iránymutatást a kutatás. Az egyedüli kakukktojás a programban éppen a mi előadásunk volt, hiszen kutatási adatokat és nem egy létező digitális megoldást mutattunk be. Az adatok tulajdonképpen keretet szabtak a két nap alatt látott megoldásokhoz. A hallgatóságból is sokan gondolhatták így, mert igen sok megkeresés és kérdés érkezett hozzám az előadást követően és később. Egyértelmű, hogy a digitális és webes kommunikációs szakemberek legtöbb esetben hasonló háttéradatok nélkül dolgoznak, és a kutatás mindenképpen mankó lenne a számukra.  

Reményeink szerint a jövő évi programból sem hiányzik majd a régiós kitekintés, illetve a Szinapszis-előadás fogadtatását tekintve pedig joggal bízhatunk egy jövő évi felkérésben is.

Bán Csilla