Alvatlanság kora – alvás világnapja Magyarországon

  • 2023-03-17 18:00:00
  • Konferencia

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás Szövetség az éves jelentésében, amelyet az Alvás Világnapja alkalmából tettek közzé. Világjelenségről van szó, hívja fel a figyelmet a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society cselekvési felhívását közvetítve, mintegy nyolcvan ország közreműködését bejelentve. A Magyar Alvás Szövetség több mint tíz éve csatlakozott a világszervezet munkájához, idén a Magyar Tudományos Akadémián a szakterület kiválóságai adtak elő az idei jelmondat jegyében: a jó alvás elengedhetetlen az egészséghez. Ma már a kívánatos életmód része ez, miképpen a megfelelő étkezés, a testmozgás is elválaszthatatlan az emberek pszichés, vagy lelki állapotától. A magyar szervezet az elmúlt években sikeres szakmai programot valósít meg a tudományos ismeretterjesztés területén, az alvás egészségügyi intézmények és alvásipari vállalatok tevékenységének az összefogásával. Nemzetközi standardok lapján kidolgozott alvásminőség mérési módszereket alkalmaznak, kutatásokat és felméréseket végeznek, könyveket adnak ki, és értékelik az alvásért kiemelkedő munkát végző intézményeket. A Sleepfriendly Program keretében elismeréseket nyújtanak át az alvásbarát vállalatoknak és szállodáknak, kitüntetik a legjobb termékeket. A World Sleep Society alvás világszervezet követésre méltónak ajánlja a Magyar Alvás Szövetség évek óta folyó munkáját, amelyért elsők között kapták meg a Distinguished Activity Award elismerést.

 

 

„A COVID járvány következményei és a válságos világhelyzet éppúgy, mint a mindennapi életkörülmények változásai jelentős hatással vannak az alvásunkra, amelyek a munkavégzés és a családi együttlétek területén is jelentkeznek. Átlagosan 6,8 órát alszanak a felnőttek a hét közben, ez elmarad a nemzetközileg ajánlott 7-9 órától. Az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásunk szerint, amelyet az Alvásszövetség a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végez. Az alvászavarok megelőzése és kezelése a saját alváskörülmények megfelelő alakításával kezdődhet, és az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésén keresztül a megfelelő orvosi kezelésekkel folytatódhat”– hívja fel a figyelmet G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.    

   

A nemzetközi alvás konferencia előadói voltak: Dr. Késmárszky Róbert (Franciaország), Kun Eszter (Szinapszis), Dankovics Gergely ( Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja), Vada Gergely (Fusion Vital), dr. Bódizs Róbert (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet), dr. Sándor Edit (Pharma Nord, Dánia), Jász Anna (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), dr. Fabó Dániel (Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet), Óberling József (Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság), Havasi Gergő élsortoló (Alvás Nagykövet), dr. Lakos Gábor (Budapesti Alvásköpont/Benyovszky Orvosi Központ).

 

Sleepfriendly Awards

A sleepfriendly program az egészséges életmód, kiemelten az alváskultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységet értékeli szigorú minősítési szempontok alapján. Az elismerés megkülönböztetést jelent abban a vonatkozásban, hogy a díjazott a vállalati kultúrájában és  tevékenységében következetesen és példamutató módon járul hozzá ahhoz, hogy jobban aludjanak az emberek.

 

Kiválósági elismerések 2023-ban

Sleepfriendly Company: JYSK Hungary, Pharma Nord Hungary, Coloplast Hungary.

Sleepfriendly Hotel: Hotel Admiral Koppenhága, Botaniq Kastélyhotel Tura, Várda Sporthotel Kisvárda

Sleepfriendly Product: Havitu/Matrackuckó.

 

A kiválósági elismeréseket a Sleepfriendly Program, a Magyar Alvás Szövetség és a Magyar Szállodák és Éttermek vezetői adták át Erik Vilstrup Lorenzen őexelenciájának, a Dán Királyság budapesti nagykövetének a jelenlétében. „Megtiszteltetés számomra, hogy mindhárom kiváló dán céget, JYSK Kft-ét, a Pharma Nord Kft-ét, a és a Coloplast Hungary Kft-ét jelölte és elismerte a Magyar Alvásszövetség - mely egyszersmind az egészségkultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, a tudományos ismeretterjesztés, az oktatás és a képzés területén kiemelkedő eredményeket elért magyar intézmény és szakemberek által alapított egyesület. Ezeket a cégeket a rangos magyarországi szakmai testület értékelése szerint a saját üzletpolitikájukban meghatározott követelmények alapján végzett példaértékű tevékenységükért díjazták. Az Alvásbarát Kiválóság Díjakat a minőségi alvással kapcsolatos tevékenységükért és a munkavállalók egészségtudatos, egészséges életmódot támogató munkakörülményeiért, különösen a megfelelő munkavégzéshez szükséges pihenőidő hatékony kihasználásáért kapták. A vállalatok sikeresen hozzájárultak alkalmazottaik egészségi állapotának és munkateljesítményének fenntartásához és javításához. Ezért a Magyar Alvásszövetség javaslata alapján tevékenységüket a példaértékű egészségtudatos vállalatok között kiemelkedőnek ítélték” – hangsúlyozta a dán nagykövet a díjátadó ünnepségen.  

 

A díjazottak közül a JYSK Kft. country igazgatója, Szimeiszter Sándor hangsúlyozta: „Nagyon hálásak vagyunk ezért a díjért, amellyel a JYSK immár több mint négy évtizedes, az egészség megőrzése érdekében nélkülözhetetlen, kényelmes és pihentető alvás érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el. Alapítónk, Lars Larsen 1979-ben ugyanis az ágyneműkre való fókusszal indította el a JYSK-öt, aztán az évek során a kínálat folyamatosan bővült, és a textilek mellett bekerültek a bútorok, így az ágyak is - a Scandinavian Sleeping and Living mottó is épp erre utal. Mi azonban nem csupán széles termékválasztékkal segítjük az alvást, hanem külön Sleep Academy-t hoztunk létre, amelyen 2018 óta képezzük áruházi értékesítőiket világszerte, hogy igazi szakértőként tudják segíteni a vásárlókat a megfelelő fekhelyek és kiegészítők kiválasztásakor.”

A konferenciát köszöntötte dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár.

Kiadja és információ: Magyar Alvás Szövetség, G. Németh György elnök, e-mail: gngy@gngy.eu ; t.: 00 36 30/9 30 41 24 ; www.napialvas.hu