HUN

ENG

A magyar lakosság alvási szokásai 2024-ben

  • 2024-03-14 14:00:00
  • Kutatás

Az Alvás Világnapja alkalmából, a Budapesti Alvásközponttal együttműködve, a Szinapszis piackutató cég 2024-ban immár 5. alkalommal mérte fel a  magyar lakosság alvási szokásait, és vizsgálta, milyen változásokat hoztak az elmúlt évek az alvás minőségében.

 

Az egészségünk és jóllétünk egyik alapfeltétele, hogy eleget és jól aludjunk. A jó alvás javítja az agyunk teljesítményét, a hangulatunkat és az egészségünket. Ha rendszeresen nem alszunk jól és eleget, az számos betegség és rendellenesség kockázatát növeli. Ezek a szívbetegségektől és a stroke-tól kezdve az elhízáson át a demenciáig terjednek.

 

Sajnos az alvásminőség változása mind objektív, mind szubjektív megítélés alapján az évek óta megfigyelt romló tendenciát követi idén is. A leggyakoribb alvásproblémák, amellyel a magyar lakosság küzd: éjszaka felébrednek és sokáig nem tudnak visszaaludni (63%), gyakran fordul elő a megkérdezettek körében, hogy reggelente fáradtabban ébrednek, mint ahogy lefeküdtek (60%), vagy hogy, napközben álmossággal küszködnek (59%). Az átlagosan alvásra szánt idő nem változott, továbbra is az elfogadhatónak számító 6-8 óra között mozog, azonban különösen hétköznap már sajnos nem elhanyagolható azok aránya, akik ennél kevesebbet alszanak.

 

Ugyanakkor reményteli, hogy a korábbi évekhez képest többen fordultak szakemberhez alvásproblémáikkal, és többen használnak alvásfigyelő eszközöket is.

 

A kutatás eredménye ingyenesen letölthető a következő linken: https://szinapszis.hu/hu/publikaciok/hogyan-alszanak-magyarorszagon