2020 az Alvás Éve Magyarországon

  • 2020-03-12 13:13:00
  • Általános

A World Association of Sleep Medicine / World Sleep Society magyarországi partnerszervezete, a Magyar Alvás Szövetség a 2020-as évre hirdette meg az Alvás Évét. 

 

Biztosan sokan tudják, hogy a kevés alvás egészségtelen, de talán kevesebben hallottak arról, hogy a kutatók szerint sokkal rosszabb az, ha az alvási folyamatot valamilyen külső hatás az éjszaka folyamán akár többször is megszakítja. Azok az emberek, akik éjszaka többször felriadnak, kevesebb időt töltenek a mélyalvás fázisában, ami az úgynevezett helyreállító alvás. Fontos, hogy biztosítsuk magunknak a megfelelő alváshoz szükséges időt és helyet, annak érdekében, hogy másnap aktívan és energikusan tudjuk kezdeni a napot és a nap további részét is produktívan töltsük. 

 

Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint harminc százaléka küzd alvásproblémákkal. Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk, miközben a teendőink és feladataink száma nem csökken. 

 

A World Sleep Day/ Alvás Világnapja magyarországi eseménysorozat nyitányára a tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémián kerül volna sor, ez azonban elmaradt a járványügyi intézkedések miatt.